Виняса йога

Виняса йога
Виняса йога

Виняса йога съчетава иновативност и модерна интерпретация, с дълбоко вкоренена автентичност

Виняса йога, закачливо можем да опишем като креативна йога. Йога позите преливат една в друга в плавен комплекс и в синхрон с дишането.

Красотата на Виняса йога е в нейното разнообразие. За разлика от други йога системи като Ащанга и Бикрам йога, където комплекса следва точно определена последователност от 26 пози, тук няма стандарт и позите, интензивността и темпото варират от инструктор на инструктор. Комплексите могат да бъдат структурирани около пози, включващи извивките на гърба назад или могат да наблегнат на дадена тема или философски аспект, като чакрите.

Класовете могат да бъдат както динамични, изграждайки повече сила и издръжливост, така и бавни, увеличаващи гъвкавостта и мобилността на гръбначния стълб и тазобедрените стави.

Виняса означава синхрон на движение с дишане, и дори да задържим в дадена поза няколко дъха, всяко преминаване от поза в поза включва пълно вдишване и пълно издишване. Това е практика на осъзнато движение. За да се концентираме и държим вниманието на фокус, практикуваме ujjayi дишане - лека контракция на гърлото, дишането имитира шума на океан.

Виняса йога, също както и Ащанга йога, използва bandha, или енергийни и мускулни ключа, които ни помагат да изпълняваме безопасно позите и да се движим с лекота на постелките.

Практиката е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали в йога.