Пауър виняса йога

Пауър виняса йога е модерна интерпретация на йога

Power vinyasa yoga е практика, която най-общо е описана като енергична, фитнес практика, на базата на Виняса йога. Практиката интегрира атлетизма на Ащанга йога и включва поредица на брой виняси, но всеки инструктор е гъвкав да импровизира с позите и комплексите и всяка практика е различна.

Терминът Power yoga става популярен в средата на 1990, благодарение на двама инструктора, изучавали йога при Ащанга гуру Sri K. Pattabhi Jois, като целта е била да приобщят повече западни ученици към системата на йога. Също така, те са искали да избягат от твърдия стил на Ащанга, в който комплексите следват точно определена последователност.

Брайън Кест в Лос Анджелис и Берил Бендър Бърч в Ню Йорк, почти по едно и също време, създават този нов стил в йога. И двамата използват термина Пауър йога, за да разграничат практиката от познатата по онова време нежна и медитативна практика.

В Пауър йога има много по-дълбок принцип, отколкото изглежда, тъй като силата идва не от нашата физика, а от силата, която генерираме, когато обединим здраво тяло със спокоен ум и в техния баланс.

Западната медицина все повече набляга на факта, че болестите на тялото са в резултат на болест на ума и неговия стрес, поради което, ако здравето ни е приоритет, фитнеса трябва да обърне внимание и на психическото ни състояние, в противен случай въздействието му е много повърхностно. Пауър йога е насочена към индивидуалността на всеки един от нас, като по този начин практиката става и медитативна. Медитацията е антидот на стреса, който всекидневно трови нашия организъм, от тук идва дълбочината на практиката и повишените резултати.